Biszkopt, który na pewno Ci wyjdzie!

Składniki:
-6 jajek
-150 g mąki pszennej
-200 g cukru pudru
-1 łyżka soku z cytryny
-skórka z cytryny
-masło do smarowania
Przygotowanie:
Przesiej mąkę 2 razy. Oddziel białka od żółtek. Do ciasta potrzebujemy 5 żółtek i 6 białek. Ważne by jajka były prosto z lodówki.
Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Ubij białko ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodaj połowę cukru i sok z cytryny dalej ubijając.
Dodaj ubite białka do żółtek (jeszcze nie mieszaj), przesiej mąkę po raz trzeci i za pomocą szpatułki wymieszaj ciasto. Mieszaj od dołu do góry w jednym kierunku. Chcemy by w cieście zostały pęcherzyki powietrza.
Gotowe ciasto przełóż na formę i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na godzinę. W żadnym wypadku w trakcie pieczenia nie otwieraj drzwiczek piekarnika. Możesz sprawdzić za pomocą wykałaczki czy ciasto jest gotowe.
Poczekaj aż ciasto ostygnie w formie. Potem obróć je do góry nogami, przykryj miękkim ręcznikiem i pozwól ostygnąć w temperaturze pokojowej.
Komentarze
Prześlij komentarz