Przepis na te pyszne, tureckie kotlety dostałam od koleżanki z Turcji.
-400 g mostka wołowego
-200 g jagnięciny
-100 g cebuli
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżeczka soku z cytryny
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki oliwy z oliwek
-0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
-1 łyżeczka soli
-100 ml wody
Przygotowanie:
Sodę i sok z cytryny połącz ze sobą w kieliszku lub małym pojemniczku.
W misce wymieszaj oba rodzaje mielonego mięsa i dodaj do nich przygotowaną sodą. Mieszaj mięso około 10 minut aż stanie się lepkie.
Aby mięso nie lepiło się do dłoni powoli dolewaj wody i kontynuuj mieszanie mięsa przez kolejne 10 minut.
Dodaj oliwę z oliwek i dalej ugniataj przez około 5 minut.
Po tym czasie mięso zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na jeden dzień.
Zetrzyj cebulę na tarce i odlej z niej sok. Do miąższu z cebuli dodaj starty czosnek i dodaj do mięsa wyjętego z lodówki. Dodaj także sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Włóż do lodówki na kolejne 2 godziny.
Po upływie czasu przyszykuj sobie miskę z wodą do moczenia rąk.
Zacznij tworzyć z mięsa podłużne kotleciki. Smaż je na patelni po obu stronach na złoto.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz