Przepyszne ciasto o nazwie "Zemsta teściowej". Bo zemsta bywa słodka.

Składniki na ciasto kruche:
-3 szklanki mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-200 g margaryny
-1 szklanka cukru pudru
-cukier wanilinowy
-5 żółtek
Z powyższych składników zagniatamy ciasto, po czym dzielimy je na dwie części i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na formy do pieczenia o jednakowej wielkości (25x36cm). Jedno z nich nakłuwamy widelcem i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto z bezą migdałową:
-druga część ciasta
-5 białek
-1 szklanka cukru pudru
-150 g płatków migdałowych
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wykładamy na formę wyłożoną kruchym ciastem, posypujemy płatkami migdałowymi.
Składniki na warstwę wiśniową:
-2 galaretki wiśniowe
-2 szklanki gorącej wody
-1 szklanka soku wiśniowego
-2 łyżki żelatyny
-400 g wiśni drylowanych mrożonych
Galaretki i żelatynę rozrabiamy w gorącej wodzie i soku wiśniowym. Odstawiamy do wystudzenia. Do płynnej galaretki dodajemy mrożone wiśnie i mieszamy. Gdy masa zacznie tężec należy ją szybko wylać na ostudzone kruche ciasto.
Składniki na warstwę śmietanową:
-500 ml kremówki
-0,5 szklanki cukru pudru
-3 łyżeczki żelatyny rozrobione w 1/3 szklanki gorącej wody.
Śmietanę należy zmiksować na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy do momentu usztywnienia śmietany.
Komentarze
Prześlij komentarz