Szarlotka na mleku. Wręcz rozpływa się w ustach.

Składniki:
-350 g mąki
-4 jabłka
-4 jajka
-350 ml mleka
-200 g cukru pudru
-cukier wanilinowy
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-100 ml oleju słonecznikowego
-1 łyżeczka cukru pudru
-szczypta soli.
Przygotowanie:
Jajka ubij z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dolej mleko i olej słonecznikowy i wszystko dobrze wymieszaj.
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól do innej miski.dokładnie wymieszaj i dodaj do wcześniejszej mieszanki.
Obierz jabłka i pokrój w plasterki. Naczynie do pieczenia wysmaruj olejem. Rozłóż na nim połowę jabłek i zalej ciastem. na wierzchu ułóż kolejną warstwę jabłek.
Ciasto umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na jakieś 40 minut. Gotowość możesz sprawdzić za pomocą drewnianej wykałaczki.
Po wystygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz