Kostka Banoffee Bez Pieczenia – Smakuje Nieziemsko, A Robi Się Bardzo Szybko.




Kostka banoffee to ciasto na bazie dojrzałych bananów, kremowej bitej śmietany oraz karmelu.
Nawet najbardziej wymagające podniebienia docenią ten smak.


Przygotuj:
ok. 60-70szt. herbatników maślanych
puszka kajmaku
4-5 średniej wielkości bananów
500ml mleka
3 żółtka
1 całe jajko
140g cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
ziarenka z 1/2 laski waniliii
300g masła w temperaturze pokojowej
500ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30-36%
łyżka cukru pudru
1 1/2 łyżeczki żelatyny


Sposób wykonania:

Utrzyj żółtka i jajko z cukrem.

Dodaj 1/2 szklanki mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie utrzyj. Pamiętaj – ma być bez grudek!

Pozostałą część mleka zagotuj z połową laski wanilii, zmniejsz ogień i dolej do gotującego się mleka masę jajeczną. Intensywnie mieszaj i ponownie doprowadź do wrzenia. Przykryj gorący budyń folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

Utrzyj masło na puszystą masę. Dodawaj do niej po jednej łyżce wystudzony budyń. (Ważne! Budyń i masło mają być w temperaturze pokojowej.) Ucieraj masę aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Przygotuj formę o wymiarach 24cm x 24cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.

Pokrój banany w paski


Na dnie formy ułóż pierwszą warstwę herbatników. Na nie rozprowadź jednolicie niewielką ilość kremu i paski bananów.

Na wierzch wylej taką ilość kremu, by całkowicie zakryć warstwę bananów. Na wierzch połóż kolejną warstwę herbatników.

Kajmak wymieszaj i rozłóż na herbatnikach, przykryj ich kolejną warstwą. Dodaj kolejną warstwę kremu i przykry herbatnikami.

Żelatynę zalej w osobnej miseczce niewielką ilością wody i pozostaw do napęcznienia. Później

w garnuszku dodaj łyżkę wody i przełóż przygotowaną żelatynę. Wymieszaj, ale nie doprowadzaj do zagotowania!


Wyrównać i rozłożyć kolejną warstwę herbatników. Kajmak dobrze wymieszać w puszce i większą jego część wyłożyć na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników, rozsmarować resztę kremu, i znowu rozłożyć herbatniki.
Ubij śmietankę z cukrem na sztywno. Do wystudzonej żelatyny dodaj jedną łyżkę ubitej śmietany, wymieszaj, a powstałą masę dodaj w całości do reszty śmietanki i wymieszaj.
Śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj wierzch ciasta – jak tylko chcesz!
Całość umieść w lodówce i uzbrój się w cierpliwość na kilkanaście godzin. Po tym czasie ciesz się wspaniałym smakiem deseru.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Żywcem upieczone dziecko w piekarniku zjedzone przez rodziców.

Katowała i głodziła małego Oskarka, chłopiec nie żyje. Ona wyjdzie na wolność za 2 lata

Śmierć przez zadławienie jest bolesna i bardzo męcząca. Musisz wiedzieć jak ratować dziecko!