RUROCIĄG – Pyszne i szybkie ciasto bez pieczenia. Łatwe w przygotowaniu – bez pieczenia




Uwielbiamy ciasta, których nie trzeba piec. Wtedy nie mamy obaw że nie wyjdzie.
Tym ciastem zachwycisz każde podniebienie.


Rurociąg jest prostym w przygotowaniu kremowym ciastem z rurkami, nie wymagającym pieczenia. Aby uraczyć nim gości lub po prostu zjeść jako deser, należy je przygotować dzień wcześniej, ponieważ wtedy rurki zmiękną i krojenie ciasta nie sprawi żadnych kłopotów. Do jego wykonania użyłam blaszki o wymiarach 24×24 cm. Serdecznie polecam.

Poniżej zamieściłam przepis na czekoladowe ciasto bez pieczenia, który został przygotowany przez OnePotChefShow. Jest to jeden z tych przepisów, które każdy miłośnik ciast musi spróbować! Prostota przygotowania i wyśmienity smak gwarantują, że ciasto w szybkim tempie zniknie z talerzyków, a przepis na stałe zagości w waszych domach.

Składniki:
około 25 sztuk kakaowych herbatników
1,5 opakowania rurek waflowych zebra z kremem o smaku czekoladowym
3 budynie śmietankowe po 40g każdy (bez cukru) + 3 łyżki cukru
3 szklanki mleka
1 kostka masła lub margaryny (200g)
4 łyżki cukru pudru
1 czekolada mleczna lub deserowa + 6 łyżek mleka
opcjonalnie 1/2 białej czekolady + 3 łyżki mleka
Przygotowanie:


Dno blaszki wykładamy warstwą herbatników (moja blaszka ma wymiary 24×24 cm).

Aby przygotować krem, z mleka odlewamy jedną szklankę, a resztę gotujemy. Do odlanego mleka wsypujemy cukier i budynie, następnie mieszamy. Masę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (potrwa to około 2 minut). Budyń studzimy.

Ucieramy masło razem z cukrem pudrem i powoli dodajemy zimny budyń. Kontynuujemy proces, aż powstanie gładki krem. Połowę masy wykładamy na herbatniki.

Wykładamy rurki z kremem na masę.

Warstwę rurek przykrywamy resztą kremu.

Na całość kładziemy herbatniki tak, aby przykryć całą powierzchnię.


Zabieramy się teraz za przygotowanie polewy. W tym celu, należy w osobnym garnuszku podgrzać mleko, wkruszyć do niego czekoladę i dokładnie mieszać, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Powstałą w ten sposób polewę wylewamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki.

Aby uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z 3 łyżkami mleka. Następnie na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy jasną polewę, tworząc paseczki i przy pomocy patyczka do szaszłyków, rozmazujemy je trochę na całej długości. Oczywiście istnieje pełna dowolność, co do wzorów, a ogranicza was tylko wyobraźnia i czas, w którym polewa zastyga. Należy bowiem pamiętać, że jest on ograniczony, a po jego upływie, wzorek nam nie wyjdzie.

Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.


Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Żywcem upieczone dziecko w piekarniku zjedzone przez rodziców.

Katowała i głodziła małego Oskarka, chłopiec nie żyje. Ona wyjdzie na wolność za 2 lata

Śmierć przez zadławienie jest bolesna i bardzo męcząca. Musisz wiedzieć jak ratować dziecko!