Absolutnie nie wyrzucaj pestek z arbuza! Kiedy gotują się w wodzie, rozwijają wspaniałe właściwości!





Gdy latem są naprawdę upalne dni często zajadamy się arbuzami, które mają w sobie dużo wody.
Ze względu na pestki ludzie często sięgają po te bezpestkowe, co jest ogromnym błędem.
Pestki niosą za sobą wiele korzyści.


Pestki mają naprawdę wiele dobrych właściwości dla zdrowia. Zamiast je wyrzucać do śmieci, możemy zrobić z nich coś naprawdę pysznego a zarazem zdrowego!

Włókno zawarte w pestkach, może nam pomóc w trawieniu i jest niezwykle ważne dla zdrowej flory jelitowej. Pestki arbuza pomagają wyleczyć infekcje grzybicze, bakteryjne, choroby skóry, układu pokarmowego i oddechowego. Systematyczne spożywanie pestek arbuza może wyleczyć nawet chorobę wrzodową żołądka! Mają też właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. I to wszystko bez żadnych skutków ubocznych!





Dzięki cytrulinie aminokwasowej, która działa jako przeciwutleniacz, naczynia krwionośne rozszerzają się co poprawia naszą cyrkulację krwi. Ponadto, pestki zawierają witaminy A, B i C, magnez oraz żelazo.




Przepis na herbatkę i koktajl z pestek arbuza:
Aby korzystać z pełnych zalet pestek, można na przykład zaparzyć smaczną herbatę z arbuza. Do tego nie trzeba wiele. Wystarczy zmiażdżyć 20-30 pestek (4 łyżeczki) i wymieszać je z dwoma litrami wody. Po czym gotować herbatkę przez 15 minut. Schłodzona smakuje najlepiej!





Można też przyrządzić koktajl. To jest prawie tak proste jak ta herbatka. Weź garść pestek arbuza i umieść je w piekarniku lub na patelni. Podgrzewaj dotąd aż będzie unosił się słodki zapach i nasiona będą całkowicie suche.



Suche nasiona możesz zmiażdżyć np. w moździerzu a potem wymieszać je z mlekiem (na ciepło lub zimno) w proporcji 1:10.





Te mieszanki idealnie sprawdzą się na problemy z niestrawnością i wspomogą funkcję nerek a nawet są w stanie wypłukać piasek czy kamienie nerkowe… Stosuj ten napój systematycznie a szybko zobaczysz zaskakujące efekty!





Popularne posty z tego bloga

Żywcem upieczone dziecko w piekarniku zjedzone przez rodziców.

Katowała i głodziła małego Oskarka, chłopiec nie żyje. Ona wyjdzie na wolność za 2 lata

Śmierć przez zadławienie jest bolesna i bardzo męcząca. Musisz wiedzieć jak ratować dziecko!