-Oto najczęściej popełniany błąd podczas robienia kawy. A tak łatwo o ideał!
Kawa aby była smaczna i można ją nazwać prawdziwą kawą, musi być dobrze przyrządzona. Wielu z nas popełnia błędy podczas parzenia kawy, z którymi warto się zapoznać.
Barista prawdę Ci powie
Cennymi wskazówkami odnośnie przygotowania kawy, podzielił się ostatnio znany i ceniony barista Giorgio Milos z Lly Caffé. Zdaniem mężczyzny wiele osób popełnia jeden, podstawowy błąd, który decyduje o smaku kawy.
O co chodzi? O wodę, której używamy podczas całego procesu tworzenia. Nie powinniśmy wybierać wody prosto z kranu, tylko z butelki.
Giorgio Milos uważa, że woda z kranu pozostawia po sobie nieprzyjemny smak. I w tym przypadku nie pomoże nawet zmiana ziaren kawy na inne.
Jakość wody zawsze powinna być priorytetem wśród innych zmiennych (pamiętaj, że kawa to 97-99 procent wody!). Zamiast tego użyj butelkowanej wody źródlanej lub przefiltrowanej wody dla uzyskania „czystego smaku i konsystencji” – wyjaśnia.
To jednak nie koniec…
Wybór odpowiedniej wody to podstawa, ale warto przy okazji wspomnieć o innych wpadkach, których lepiej unikać.
Ceniony barista wspomniał m.in. o kupowaniu ziaren kawy, które są od razu zmielone. Z jednej strony to bardzo wygodne, ale powinniśmy pamiętać, że ziarna po przeróbce tracą swoje aromaty nawet 40 razy szybciej niż ziarna niezmielone. Warto więc kupować pełne ziarna i mielić je tuż przed użyciem.
Oto najczęściej popełniany błąd podczas robienia kawy. A tak łatwo o ideał!
Pisząc o ziarnach kawy, należy wspomnieć również o warunkach w jakich je przechowujemy. Tego typu produktów nie powinniśmy trzymać w torbach. Wybierajmy hermetyczne opakowania, dzięki czemu chronimy je w 100% przed czynnikami z zewnątrz.
I na koniec jeszcze jedna mała rada od baristy. Zdaniem mężczyzny nie powinniśmy kupować kawy w dużych ilościach. Lepiej kupować kawę w małych opakowaniach, dzięki czemu zawsze będzie świeża.
A Ty jesteś prawdziwym kawoszem? Jeśli tak, koniecznie podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi 😉☕️