-Oto najczęściej popełniany błąd podczas robienia kawy. A tak łatwo o ideał!





Kawa aby była smaczna i można ją nazwać prawdziwą kawą, musi być dobrze przyrządzona. Wielu z nas popełnia błędy podczas parzenia kawy, z którymi warto się zapoznać.







Barista prawdę Ci powie
Cennymi wskazówkami odnośnie przygotowania kawy, podzielił się ostatnio znany i ceniony barista Giorgio Milos z Lly Caffé. Zdaniem mężczyzny wiele osób popełnia jeden, podstawowy błąd, który decyduje o smaku kawy.

O co chodzi? O wodę, której używamy podczas całego procesu tworzenia. Nie powinniśmy wybierać wody prosto z kranu, tylko z butelki.

Giorgio Milos uważa, że woda z kranu pozostawia po sobie nieprzyjemny smak. I w tym przypadku nie pomoże nawet zmiana ziaren kawy na inne.

Jakość wody zawsze powinna być priorytetem wśród innych zmiennych (pamiętaj, że kawa to 97-99 procent wody!). Zamiast tego użyj butelkowanej wody źródlanej lub przefiltrowanej wody dla uzyskania „czystego smaku i konsystencji” – wyjaśnia.







To jednak nie koniec…
Wybór odpowiedniej wody to podstawa, ale warto przy okazji wspomnieć o innych wpadkach, których lepiej unikać.

Ceniony barista wspomniał m.in. o kupowaniu ziaren kawy, które są od razu zmielone. Z jednej strony to bardzo wygodne, ale powinniśmy pamiętać, że ziarna po przeróbce tracą swoje aromaty nawet 40 razy szybciej niż ziarna niezmielone. Warto więc kupować pełne ziarna i mielić je tuż przed użyciem.

Oto najczęściej popełniany błąd podczas robienia kawy. A tak łatwo o ideał!
Pisząc o ziarnach kawy, należy wspomnieć również o warunkach w jakich je przechowujemy. Tego typu produktów nie powinniśmy trzymać w torbach. Wybierajmy hermetyczne opakowania, dzięki czemu chronimy je w 100% przed czynnikami z zewnątrz.






I na koniec jeszcze jedna mała rada od baristy. Zdaniem mężczyzny nie powinniśmy kupować kawy w dużych ilościach. Lepiej kupować kawę w małych opakowaniach, dzięki czemu zawsze będzie świeża.

A Ty jesteś prawdziwym kawoszem? Jeśli tak, koniecznie podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi 😉☕️



Popularne posty z tego bloga

Żywcem upieczone dziecko w piekarniku zjedzone przez rodziców.

Katowała i głodziła małego Oskarka, chłopiec nie żyje. Ona wyjdzie na wolność za 2 lata

Śmierć przez zadławienie jest bolesna i bardzo męcząca. Musisz wiedzieć jak ratować dziecko!