-Emerytowana kucharka pewnej kawiarni zdradziła przepis na miodownik grysikowy. Od dziś króluje w moim domu.
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : 3 placki , każdy po 20 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
400 g mąki pszennej
1/2 szkl. miodu
1/2 szkl. cukru
łyżeczka sody
3 jajka
łyżeczka przyprawy do pierników ( użyłam pół łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczkę ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczkę goździków mielonych )
Krem:
2 szkl. mleka
6 łyżek kaszy manny
200 g masła
1/2 szkl. cukru
Dodatkowo:
wiórki kokosowe
polewa czekoladowa
orzechy włoskie
Sposób przygotowania
Miód z cukrem zagotować, cały czas mieszając.
Gorącym miodem sparzyć mąkę i wymieszać , aby nie powstały grudki.
Dodać jajka, sodę oraz przyprawy. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części.
Każdą rozwałkować do wymiarów blachy na papierze do pieczenia.
Piec po ok. 20 minut w temp. 180 C.
Odstawić do wystygnięcia.
Krem:
Zagotować mleko , wsypać kaszę manną i mieszając ( uważać, aby nie powstały grudki) gotować 3 - 5 minut .
Pozostawić krem do ostygnięcia.
Utrzeć masło z miękkim cukrem .
Następnie dodawać po łyżce kaszy do masła.
Placki ciasta przełożyć kremem.
Polewa czekoladowa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
2 łyżki margaryny
Do garnka wsypujemy po kolei cukier, kakao i wlewamy mleko , mieszamy aż składniki się rozpuszczą i na sam koniec dodajemy margarynę i czekamy aż powstanie piękna lśniąca polewa , którra polewamy wierzch ciasta.
Dodatkowo:
Mielimy w blenderze 20 g orzechów włoskich .
Zmielonymi orzechami i wiórkami kokosowymi dekorujemy ciasto.
Smacznego :)