Malinowa Chmurka – To Pyszne Ciasto Zagości W Twojej Kuchni Na Dłużej
Jeszcze nigdy nie jadłam pyszniejszego ciasta od tego, dlatego też postanowiłam podzielić się z wami tym genialnym i sprawdzonym przepisem, jaki dostałam od mojej mamy.
KRUCHE CIASTO:
4 żółtka
45 gram cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
180 gram mąki pszennej
120 gram zimnego masła
Wszystkie składniki dajemy do miski i zagniatamy ręką, do momentu aż się połączą, a ciasto będzie gładkie. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na ok. 60 min.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 30 × 25. Możemy je lekko rozwałkować lub ręcznie ugniatając rozprowadzić równomiernie po blaszce. Następnie wkładamy ponownie do lodówki na 30 min. Po schłodzeniu i wyjęciu nakłuwamy ciasto równomiernie widelcem.
Wkładamy do piekarnika na 20 min i pieczemy w temperaturze 190 stopni
Warstwa malinowa:
3 galaretki o smaku malinowym
3,5 szklanki wody
600 gram malin świeżych lub mrożonych. Mrożone rozmrażamy wcześniej na durszlaku, by ociekły z wody
Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzącej wody. Studzimy, dodajemy maliny i mieszamy. Wkładamy do lodówki i czekamy aż galaretka lekko stężeje. Taką półpłynną zalewamy kruche ciasto, wyrównując brzegi. Wkładamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Krem:
600 gram schłodzonej śmietany 36%
250 gram schłodzonego serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy mikserem z mascarpone i cukrem pudrem tak by powstała gęsta, jednolita masa. Tak przygotowany krem wykładamy na stężałą galaretkę.
Beza:
4 białka
150 gram cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
garść płatków migdałowych
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie pod koniec dodajemy stopniowo po łyżce cukier, oraz na sam koniec również łyżką mąkę ziemniaczaną.
Formę o tym samym rozmiarze co nasze ciasto wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie ubite białka. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez 60 min w temperaturze 140 stopni. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i tak pozostawiamy bezę na 15 min.
Po wystudzeniu wykładamy bezę na wierzch naszego ciasta.
Przed podaniem ciasto powinno poleżeć kilka godzin wcześniej w lodówce. Przechowujemy je również w chłodnym miejscu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz