Oto pokarmy, które naturalnie odblokowują tętnice i chronią przed zawałem serca.



Zatkane tętnice są w rzeczywistości głównym czynnikiem ryzyka udaru mózgu i zawału serca, ponieważ blokują one przepływ krwi przez organizm ludzki.



Przyczyną chorób krążenia są najczęściej nieprawidłowa dieta, brak ruchu, palenie papierosów, otyłość, wysokie ciśnienie krwi, ale w grę wchodzą tu też inne czynniki, takie jak stres czy genetyka.
Odpowiednia dieta pomoże zminimalizować ryzyko wystąpienia tej choroby.


Możesz zapobiec zatkanym tętnicom spożywając te  pokarmy i napoje:

Orzechy
Są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i dlatego mają zdolność do obniżania poziomu cholesterolu. Ponadto są one bardzo korzystne dla pamięci i zdrowia stawów


Kurkuma
Przyprawa o silnym działaniu przeciwzapalnym. Przyczynia się do likwidacji stwardnienia tętnic – głównej przyczyny miażdżycy. Włączenie kurkumy do diety może zmniejszyć uszkodzenie ścian tętnic, zmniejsza też szanse zakrzepu krwi.

Czosnek
Wzmacnia układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.

Jabłka i Grejpfruty
Te owoce są bogate w pektyny, dzięki którym obniżają poziom cholesterolu, a wysokie poziomy magnezu i potasu obniżają ciśnienie krwi.


Szpinak
Szpinak jest doskonałym składnikiem do budowy mięśni i oczyszczania tętnic, ale może również obniżać wysokie ciśnienie krwi. Jest bogatym źródłem potasu i kwasu foliowego, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca i pomagają w tworzeniu zdrowych tkanek mięśniowych.

Oliwa z oliwek
Olej ten jest bogaty w zdrowe tłuszcze, które mogą obniżyć poziom cholesterolu zmniejszając ryzyko wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych o 41%.


Olej rybny
Olej ten jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3, co pomaga zwalczyć stany zapalne i poprawić pamięć.


Czerwone winogrona i jagody
Jagody są źródłen flawonoidów. Są to silne przeciwutleniacze, które obniżają stres oksydacyjny i zapobiegają tworzeniu się złogów

Granat

Ten owoc zawiera niezwykle cenne fitozwiązki, które działają jako przeciwutleniacze, aby chronić wyściółki naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami. Sok z granatów pobudza w organizmie produkcję tlenku azotu, który pomaga utrzymać przepływ bezkolizyjny przepływ krwi w tętnicach.


Brokuły
Te warzywa są bogate w witaminę K oraz wapń, które to odgrywają szczególną rolę w podtrzymaniu zdrowych kości i zapobiegają osteoporozie. Witamina K jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi i ma wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Jest także bogata w błonnik, który może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.



Owies
Obniża poziom cholesterolu i zapobiega zatkaniu tętnic.  Jest bogaty w błonnik rozpuszczalny.

Pomidory
Są bogate w karotenoidy pochodzenia roślinnego oraz likopeny, który obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega utlenianiu cholesterolu LDL.



Zielona Herbata
Zawiera katechiny, które działają jako przeciwutleniacz stymulujący przemianę materii i obniżający poziom cholesterolu. Poza tym ma działanie uspokajające i energetyzujące.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Żywcem upieczone dziecko w piekarniku zjedzone przez rodziców.

Katowała i głodziła małego Oskarka, chłopiec nie żyje. Ona wyjdzie na wolność za 2 lata

Śmierć przez zadławienie jest bolesna i bardzo męcząca. Musisz wiedzieć jak ratować dziecko!