Ciasto na pierogi w ten nietypowy sposób oraz Knedle ze śliwkami.
Ciasto na pierogi w tym przepisie ma nieco inne zastosowanie.
Jeśli raz wypróbujesz ten przepis to często będziesz do niego wracać.
Przepis:
Do ciasta:
1 szklanka wody
1 jajko
1 łyżka masła
3,5 szklanki mąki
Farsz:
400 gr mięsa mielonego
1 drobno posiekaną cebulę
Sól, pieprz, kminek
Sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
4-4,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Mieszamy składniki i ugniatamy ciasto, wyrabiamy aż będzie elastyczne, następnie odkładamy i przykrywamy je. Powinno odpocząć przez 15-20 minut.
W międzyczasie przygotujemy farsz. Do mięsa wsypujemy cebulę, sól, pieprz i kminek, mieszamy.
Podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto.
Wycinamy krążki, układamy je w rzędzie tak aby jeden zachodził na drugi.
Nakładamy farsz. A następie zwijamy w różyczki.
Układamy w naczyniu.
Zalewamy sosem pomidorowym.
Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Serwujemy z jogurtem czosnkowym.
Knedle ze śliwkami
Składniki:
-1/2 kg ziemniaków
-250 g mąki pszennej
-50 g mąki ziemniaczanej
-2 jajka
-sól
-cukier
-kwaśna śmietana, bułka tarta lub cukier (do podania)
Przygotowanie:
Dokładnie umyj ziemniaki i ugotuj je w mundurkach w wodzie z odrobiną soli. Umyj śliwki i usuń z nich pestki. Owoce wsyp do miski i posyp bułką tartą i cukrem, po czym dokładnie wymieszaj.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę, następnie dodaj wcześniej wymieszane ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajka i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, po czym zacznij formować placuszki.
Jeśli ciasto jest lepkie, możesz je delikatnie oprószyć mąką. Na środku placuszka połóż śliwkę, zamknij ją w cieście i uformuj kulkę.
Gotowe knedle wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę. Po wypłynięciu gotuj 3 minuty.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz