Snickers bez pieczenia oraz Deser jabłkowy "Trzy szklanki".
Składniki na spód:
-470 g herbatników
-4 łyżki kakao
-80 g masła
-70 ml śmietany kremówki
Składniki na masę:
-400 ml śmietany kremówki
-220 g skondensowanego mleka słodzonego
-125 g twarogu
-270 g orzeszków ziemnych
Składniki na polewę:
-200 ml tłustej śmietany
-2 tabliczki ciemnej czekolady.
Przygotowanie:
Obierz i zmiel orzechy.
Krem: wlej śmietanę do miski i ubij aż będzie puszysta. Dodawaj do niej skondensowane mleko, następnie twaróg ciągle ubijając.
Do gotowej masy dodaj orzechy, delikatnie połącz składniki i odstaw do lodówki.
Zmiel drobno herbatniki. Dodaj do nich kakao.
Do masła wlej śmietanę i podgrzewaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
Wyłóż formę papierem do pieczenia. Część masy z herbatnikami ułóż na dnie formy. Potem rozłóż grubą warstwę kremu, następnie kolejną warstwę herbatników i ponownie krem. Włóż ciasto do lodówki.
Zrób polewę czekoladową i polej nią ciasto, po czym z powrotem umieść je w lodówce. Minimum 2 godziny.
Deser jabłkowy "Trzy szklanki".
Składniki:
-160 g kaszy manny
-130 g mąki pszennej
-180 g cukru
-10 g cukru wanilinowego
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 jabłek (najlepiej niezbyt słodkich)
-30 g masła
-200 ml mleka
-2 łyżki soku z cytryny
-cukier puder
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę, kaszę mannę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy.
Podgrzej mleko na kuchence i rozpuść w nim masło.
Jabłka umyj i zetrzyj wraz ze skórką na tarce o grubych oczkach. Skrop je cytryną i wymieszaj.
Naczynie do pieczenia wyłóż pergaminem i równomiernie rozprowadź na nim 1/3 suchego ciasta. na cieście ułóż 1/3 startych jabłek. Układaj warstwy na przemian. Masz uzyskać 3 warstwy ciasta i 3 jabłek.
Mieszanką mleczną zalej dokładnie całe ciasto. Najlepiej ponabijaj je głęboko wykałaczką aby mleko dotarło do spodu.
Przygotowany deser włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika deser ostrożnie wyjmij z formy i posyp go cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz