Pieczony kurczak na kwaśnej kapuście. Nasz rodzinny przepis od naszej babci. Nie jadłaś nigdy tak dobrego.




Jeśli nie masz czasu na obiad, wypróbuj ten przepis. Danie nie wymaga zbytniego nakładu pracy i pilnowania. Rodzina będzie zadowolona, a Ty odpoczniesz.


Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
udka z kurczaka
przyprawa do pieczonego kurczaka
pieprz, sól
kminek
smalec wieprzowy


Przygotowanie:
Najpierw polecam przelać kapustę kiszona na sitku wodą i porządnie odcedzić.

Naczynie żaroodporne wysmaruj dość grubą warstwą smalcu, posyp obficie kminkiem.

Następnie ułóż w naczyniu warstwę kapusty. Ułóż potem udka, doprawione  solą, pieprzem  i przyprawą do kurczaka.

Możesz podlać go małą ilością wody lub jeśli masz bulionem, uzyskany smak będzie jeszcze lepszy.


Pieczemy w temperaturze 200-220 ° C przez około 45-55 minut. Wierzę, że będzie Ci smakować!


Komentarze

  1. super jedzonko a robiłem tez z szynka oraz karkowka palce lizac polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Do kapusty dodaje trochę rodzynek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten przepis ze zdjęciem jest ukradziony z mojego bloga, na razie proszę o jego usunięcie. Jak można tak oszukiwać ludzi i kraść cudzą własnosć http://www.smakiweroniki.pl/2909,kurczak-na-kapuscie-kiszonej-z-grzybami.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Katowała i głodziła małego Oskarka, chłopiec nie żyje. Ona wyjdzie na wolność za 2 lata

Żywcem upieczone dziecko w piekarniku zjedzone przez rodziców.

Śmierć przez zadławienie jest bolesna i bardzo męcząca. Musisz wiedzieć jak ratować dziecko!