Pieczony kurczak na kwaśnej kapuście. Nasz rodzinny przepis od naszej babci. Nie jadłaś nigdy tak dobrego.
Jeśli nie masz czasu na obiad, wypróbuj ten przepis. Danie nie wymaga zbytniego nakładu pracy i pilnowania. Rodzina będzie zadowolona, a Ty odpoczniesz.
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
udka z kurczaka
przyprawa do pieczonego kurczaka
pieprz, sól
kminek
smalec wieprzowy
Przygotowanie:
Najpierw polecam przelać kapustę kiszona na sitku wodą i porządnie odcedzić.
Naczynie żaroodporne wysmaruj dość grubą warstwą smalcu, posyp obficie kminkiem.
Następnie ułóż w naczyniu warstwę kapusty. Ułóż potem udka, doprawione solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Możesz podlać go małą ilością wody lub jeśli masz bulionem, uzyskany smak będzie jeszcze lepszy.
Pieczemy w temperaturze 200-220 ° C przez około 45-55 minut. Wierzę, że będzie Ci smakować!
super jedzonko a robiłem tez z szynka oraz karkowka palce lizac polecam!!!
OdpowiedzUsuńDo kapusty dodaje trochę rodzynek.
OdpowiedzUsuńTen przepis ze zdjęciem jest ukradziony z mojego bloga, na razie proszę o jego usunięcie. Jak można tak oszukiwać ludzi i kraść cudzą własnosć http://www.smakiweroniki.pl/2909,kurczak-na-kapuscie-kiszonej-z-grzybami.html
OdpowiedzUsuń